Чи врятує український фондовий ринок торгівля акціями іноземних компаній

Для інвестиції в іноземні цінні папери незабаром не потрібно буде використовувати сірі схеми. Які можливості це відкриває, і коли акції Microsoft або Apple можна буде купити в Україні?

В українців з’явилося більше фінансових можливостей для інвестування всередині країни. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) на законодавчому рівні (рішення НКЦПФР від 07.12.2017 № 871) дозволила українцям торгувати цінними паперами (ЦБ) іноземних компаній. Раніше можливості легально купувати акції або облігації топових світових компаній, таких як Microsoft, Apple або Alphabet, не було. Але ж ці папери на порядок цікавіше для інвестування, ніж папери вітчизняного бізнесу. Які зміни для фондового ринку і економіки України в цілому може нести це рішення?
Псевдофондовий ринок

Фондовий ринок в Україні як би є, але по суті його немає. Підтверджують цю думку і в профільному відомстві. За словами глави НКЦБФР Тимура Хромаєва, в країні, де факто, відсутній ринок корпоративних цінних паперів.

Операції з цінними паперами, як правило, проводяться за межами бірж, що зайвий раз підкреслює “сірість” і непрозорість фондового ринка.В зокрема, 89% угод з цінними паперами проводиться на позабіржовому ринку, і тільки 11% – на фондовій біржі, відзначають в НКЦПФР.

На вторинному ринку акцій (маються на увазі акції, які торгуються на біржі) ситуація і зовсім катастрофічна – допущено до біржових торгів лише 8% паперів.

Про масштаби українського ринку цінних паперів можна судити, порівнюючи його з ринками інших країн.

Капіталізація компаній, що знаходяться в біржовому лістінгеУкраінской біржі, становить всього 45 млрд.грн, або $ 1,66 млрд. Для порівняння, капіталізація компаній, що входять в американський індекс S & P 500 (в індекс включено 500 акціонерних компаній США, що мають найбільшу капіталізацію), перевищує $ 20 трлн .

Середньоденний оборот в 2017 році на NYSE (NewYorkStockExchange) становить 64млрд дол., А на біржі NASDAQ (NationalAssociationofSecuritiesDealersAutomatedQuotation) – 44 млрд. Доларів.

Пасе задніх український фондовий ринок і в порівнянні з сусідами. Середньоденний оборот на ринку акцій Варшавської фондової біржі становить 220 млн євро. На Українській біржі денний обсяг торгівлі акціями становить всього кілька десятків мільйонів грн.
Фізособам тут не місце

Мінімальні обсяги торгів обумовлені кількома чинниками, в тому числі невисоким рівнем недовіри інвесторів до фондового ринку. Велика проблема – незнання і невміння інвесторів, як заробляти на ринку цінних паперів, звідси і низький інтерес до нього.

За словами Хромаєва, на Українській біржі близько 10 тис. Рахунків інвесторів-фізосіб, з них всього декілька сотень рахунків, на яких здійснюється активна торгівля. Це крапля в морі, адже кількість акціонерів українських компаній вимірюється мільйонами.

При цьому фондовий ринок активно використовується для фінансування дефіциту бюджету. За даними НКЦБФР, 88% від загального обсягу угод припадає на гособлігаціі.А на торгівлю акціями припадає лише 2% від обсягу торгів.

На думку Хромаєва, цінні папери в нашій країні є дуже популярним інструментом для шахрайства та ухилення від сплати налогов.А ось ключову функцію – залучення капіталу для публічних компаній, фондовий ринок у нас не виконує.

Компанії, зацікавлені в залученні додаткових інвестицій, їдуть вВелікобрітанію або Польщу і проводять розміщення своїх акцій. Таким шляхом пішли більшість українських компаній, зацікавлених у залученні капіталу, наприклад, агрохолдинги “Кернел” і “Миронівський хлібопродукт” (МХП).

Структура біржової торгівлі в розрізі фінансових інструментів в 2017 році

 

 

 

За даними НКЦБФР

Які зміни відбудуться на фондовому ринку?

По-перше, розширено перелік іноземних цінних паперів, які можуть торгуватися на українському ринку. Така можливість раніше була тільки у тих компаній, які мають свої активи в Україні, і розміщували свої акції на біржах інших країн. Наприклад, в Лондоні, Варшаві чи Франкфурті.

Зараз таких обмежень немає. Тепер акції потенційно будь-якої публічної іноземної компанії можуть бути виставлені для торгів на українському ринку.

По-друге, спрощено умови, при яких цінні папери іноземних компаній можуть бути допущені на український ринок:

Випуск цінних паперів повинен бути зареєстрований в країні перебування емітента.

Цінних паперів присвоєні міжнародний ідентифікаційний номер (код ISIN) і код класифікації фінансових інструментів (код CFI).
Національний депозитарій України (НДУ) повинен враховувати цінні папери іноземного емітента на своєму коррахунку.
Цінні папери повинні бути допущені до обігу як мінімум на одній міжнародній фондовій біржі.

Тепер допуск цінних паперів на український ринок приймається на підставі заяви емітента цих ЦП або Національного депозитарію, коментує керуючий директор DragonCapital Денис Мацуєв.

“Інвестиційний банк або торговець ЦП може тільки сприяти або заохочувати емітента виходити на український ринок. Питання – чи готові іноземні компанії торгуватися в Україні?”, – резонно зауважує Мацуєв.

Комісія протягом 30 днів зобов’язана прийняти рішення, дозволити або відмовити в зверненні іноземних цінних паперів на українському ринку. Торгувати цими бумагамів Україні можна вже на наступний день після опублікованіяразрешенія на сайті НКЦПФР.

Кому цікаво?

За прогнозами НДУ, першими на українському ринку з’являться “блакитні фішки”, особливо ті, які на слуху у українських інвесторов.Ожідается інтерес до корпоративних єврооблігацій, в тому числі і тих компаній, чий бізнес пов’язаний з Україною, а також до ETF (ExchangeTradedFund) – паях відкритих інвестиційних фондів, які можуть обертатися на біржі.

Найбільш активну зацікавленість в іноземних ЦБ висловлюють, перш за все, інституційні інвестори, страхові компанії і банки. Фізичні особи теж проявляють інтерес, але це більше схоже на цікавість, ніж реальну інвестиційну потребу.

Рішення НКЦПФР допоможе прискорити процес закладу іноземних цінних паперів в Україні, збільшить можливості для інвестування не тільки для професійних торговців цінними паперами, але і для звичайних інвесторів – фізичних та юридичних осіб, вважає Мацуєв.

Щоб купити іноземні папери, фізособі потрібно звернутися до професійному учаснику фондового ринку, який має ліцензію на право торгівлі цінними паперами. При цьому процес покупки-продажу цінних бумагіностранних компаній, якщо вони заведені в Україну, буде таким же, як і при купівлі українських цінних паперів.

Окремо можна виділити інвесторів, які вже володіють іноземними ЦБ, але враховують їх на своїх рахунках за кордоном. Тепер у них є можливість перевести їх в Україну. Частина з таких цінних паперів може бути продана на українському ринку, або служити забезпеченням за банківськими кредитами, вважають в НДУ.

Тут важливо зазначити, що окремі іноземні цінні папери вже 3 роки торгуються в Україні. До недавнього часу це було винятком, ніж правилом. Це акції компаній “Миронівський хлібопродукт” (МХП) і “Укрпродукт”, які мають подвійний лістинг.

Які складнощі можуть виникнути?

Важлива роль в появі іноземних ЦБ на українському ринку належить НБУ. Особливо в питанні лібералізації і спрощення валютного регулювання.

Зараз для покупки іноземних ЦБ, торговці змушені отримувати індивідуальні валютні ліцензії, що забирає багато часу і зусиль. І робить процес приходу іноземних ЦБ в Україні довгим і громоздкім.Также вимагає спрощення і механізм виведення іноземних інвестицій при продажу цінних паперів в Україні.

Крім того, для покупки іноземних цінних паперів, торговцям потрібно валюта, яку вони будуть купувати на валютному ринку. В цьому випадку, лояльність НБУ до процесу багато в чому буде залежати від того, наскільки збільшиться попит на валюту і тиск на курс гривні, що може мати негативні девальвацією і дисбалансом на валютному ринку.

“Для того щоб акції іноземних цінних паперів могли фізично з’явитися в Україні, торговцям цінними паперами потрібно отримати можливість купувати ці акції за кордоном і заводити їх в Україну. В даному питанні важливо, яку позицію займе НБУ, який відповідає за валютне регулювання. В останні три року воно було дуже жорстким і створило багато перешкод на шляху іноземних інвестицій в Україну “, – відзначає Мацуєв.

Лібералізація валютного ринку дозволить залучити нерезидентів на український фондовий ринок, підвищить його ліквідність і обсяги торгів.

Серед тих, для кого прихід іноземних “блакитних фішок” в Україні може виявитися небажаним, може бути і уряд. Зараз український фондовий ринок працює, перш за все, на фінансування бюджету. Оскільки альтернативи держоблігаціями на ринку зараз нет.Появленіе акцій і облігацій топових іноземних компаній загрожує перекреслити монополію ОВДП, і перетягнути гроші інвесторів на себе. Що, швидше за все, не влаштує уряд, оскільки зараз потреба в фінансуванні бюджету тільки збільшується.

Таким чином, перспектива появи іноземних ЦБ в Україні, якщо процес не буде задавлений бюрократичними перепонами, явище позитивне як для розвитку фондового ринку, так і для створення можливостей для внутрішнього інвестування.

Українським інвесторам тепер немає необхідності використовувати сірі схеми, щоб купити іноземні ЦБ. Це можна буде зробити абсолютно легально, не обтяжуючи себе додатковими ризиками обходу діючих раніше обмежень.

Користь з цього також витягнуть і ті українські компанії, які розмістили свої акції за межами країни. Тепер акції таких компаній також можуть бути запропоновані інвесторам на українському ринку.

Поява різноманітних і привабливих фінансових інструментів в Україні особливо може виявитися до речі при запуску другого накопичувального рівня пенсійної системи. Вихід на ринок недержавних пенсійних фондів призведе до зростання попиту на якісні та надійні фінансові інструменти. При цьому вкладення пенсійних коштів в іноземні “блакитні фішки” дає більше впевненості в збереженні інвестованих коштів, ніж при покупці паперів українських емітентів.

admin